Vaikuttajamarkkinointi – mitä se on?

 

Erilaisista sosiaalisen median vaikuttajista puhutaan myös suomalaisessa perinteisessä mediassa enemmän ja enemmän. Yleensä tällaiset vaikuttajat herättävät tunteita suuntaan ja toiseen ja varsinkin silloin, kun itsensä vaikuttajaksi tai influenceriksi esittelevä henkilö on kutsuttu keskustelemaan esimerkiksi perinteisessä aamuohjelmassa. Facebookin ja sanomalehtien kommenttiosiot täyttyvät kysymyksistä ”Mistä tämä henkilö pitäisi tietää?” ja usein myös kehotuksista mennä niin sanotusti oikeisiin töihin. Myös kysymys ”Ketä kiinnostaa jonkun tuntemattoman elämä?” toistuu, vaikka tämänhetkisestä mediakentästä näkee, että aika monia: televisiossa on pyörinyt jo kauan poliisien arjesta kertova Poliisit ja tuntemattomien parisuhdedraamaa seurataan jo kymmenettä kautta Temptation Islandin kautta. Suomalaisilla on siis todistetusti halu tirkistellä vieraiden ihmisten elämää.

 

Voiko sosiaalinen media olla työtä?

Monet mieltävät sosiaalisen median harrastukseksi ja tästä kertovatkin esimerkiksi Instagramin ja Facebookin käyttäjämäärät, vuonna 2019 Instagramia käytti vähän vajaa kaksi miljoonaa suomalaista ja Facebookin suomalaisia käyttäjiä oli n. 2,8 miljoonaa. Puhutaan siis todella suositusta harrastuksesta ja sellaiset henkilöt, jotka eivät käytä mitään sosiaalista mediaa ovat selkeässä vähemmistössä. Sosiaalinen media on myös mainostajille erittäin tärkeä työkalu, sillä eri alustat keräävät tehokkaasti tietoa käyttäjistään. On siis vain luonnollista, että sosiaalinen media voi olla kokopäivätyö.

Sosiaalinen media työnä ja harrastuksena eroavat toisistaan, vaikka kärjistettynä sosiaalisen median vaikuttaja tekee esimerkiksi Instagramissa samaa, kuin kaikki muutkin: lataavat palveluun kuvan, kirjoittavat kuvatekstin ja lisäävät avainsanat. Tavallisella kansalaisella tähän ei välttämättä kulu kuin muutama minuutti, mutta tehdessään kaupallisen yhteistyön on vaikuttajalla tehtävänä iso osa kuluttajalle näkymätöntä työtä: Kaupallisesta yhteistyöstä sovitaan ensin samalla tavalla, kuin missä tahansa yrityskaupassa, eli lähetetään tarjous, joka sitten hyväksytään asiakkaan puolelta. Seuraavaksi suunnitellaan kampanja, kohderyhmä ja kuvan aihe. Kuvaukset järjestetään ja kuva otetaan usein järjestelmäkameralla. Tämän jälkeen kuva editoidaan, siihen suunnitellaan sopiva kuvateksti ja avainsanat ja tässä vaiheessa kuva kuvateksteineen lähetetään tarkistettavaksi asiakkaalle. Asiakas pyytää mahdolliset muutokset, jonka jälkeen kuva julkaistaan palveluun. Jälkityönä vaikuttaja lähettää asiakkaalle mahdollisesti kävijätiedot, eli raportoi kampanjasta. Tämän lisäksi hän vastaa kuvaan tulleisiin kommentteihin ja mahdollisiin yksityisviesteihin. 

Kuulostaa varmaan suurelta työmäärältä yhden Instagram-kuvan tähden?

 

Mitä vaikuttajamarkkinointi tarkoittaa?

Vaikuttajamarkkinointi kiteytyy aina voimakkaasti henkilöbrändiin, johon koko järjestelmä perustuu. Vaikuttajat ovatkin siis yksityishenkilöitä, jotka ovat jossain vaiheessa alkaneet ladata elämänsä sisältöä Internetiin ja ensimmäiset vaikuttajat ovat Suomessa alkaneet luoda uraa nimenomaan oman blogin kautta. Blogien kylkeen ovat myöhemmin tulleet Instagram ja YouTube. Vaikuttajamarkkinoinnilla tarkoitetaan siis jonkun tuotteen tai palvelun mainostamista vaikuttajan henkilöbrändiä, yleisöä ja tunnettuutta hyödyntämällä.

Ensimmäisiä vaikuttajamarkkinoinnin muotoja blogimaailmassa olivat niin sanotut affilinkit, eli kumppanuusmarkkinointi. Käytännössä bloggaaja siis kokosi kollaasin esimerkiksi jonkun verkkokaupan suosikkivaatteista ja linkkasi bloginsa lukijat tiettyjen vaatteiden verkkosivuille. Kun kuluttaja osti jonkun vaatteen nimenomaan bloggaajan linkin kautta, sai bloggaaja tästä pienen provision. Postausten tekemisestä ei alkuaikoina vielä maksettu, vaan kaikki tuotto tuli myydyistä vaatteista. Toinen keino ansaita blogin tekemisellä oli myydä mainosbannereita blogin yhteyteen – nämä laskutettiin esimerkiksi kuukausilaskutuksella. Kolmantena takavuosien keinona oli saada tuotepaketti joltain yritykseltä ja arvioida saamansa tuotteet blogipostauksessa.

Näistä ansaintamalleista on vaikuttajamarkkinoinnissa tultu pitkälle. Erilaiset digitaaliset viestintävälineet ovat monipuolistuneet ja sitä myötä myös vaikuttajamarkkinoinnin keinot ovat kasvaneet. Myöskin mainosten tyyli on muuttunut – ensimmäiset vaikuttajamarkkinoinnin kautta toteutetut mainokset olivat selkeästi mainoksia, tällä hetkellä vakiintunut termi on kaupallinen yhteistyö. Kaupallinen yhteistyö toteutetaan sisällöntuotannollisella tavalla, eli mainoksen yhteydessä tarjotaan myös muuta sisältöä kuluttajalle. Esimerkkinä vaikka YouTube-video omasta arkimeikistä, kaupallisena yhteistyönä kosmetiikkabrändin kanssa. Hyvää sisältöä sellaiselle, joka vielä hakee omaa ehostustyyliään ja samalla käteviä tuotevinkkejä. 

 

Konsteja vaikuttaa on monia

Vaikuttajamarkkinoinnissa ei periaatteessa ole sen enempää sääntöjä tai tapoja kuin muussakaan markkinoinnissa – Suomen lakeja täytyy noudattaa, mikä tarkoittaa hyvän tavan mukaista mainostamista ja mainoksen selkeää ilmoittamista. Vaikka mainonta tehdäänkin sisällöntuotantomaiseen tyyliin, tulee siitä ilmoittaa selkeästi, sillä piilomainonta on Suomessa laitonta. 

Kanavia vaikuttajamarkkinointiin on useita ja jokaisella vaikuttajalla on oma tyylinsä ja tapansa mainostaa, eli tehdä kaupallisia yhteistöitä. Tämä johtuu siitä, että jokainen vaikuttaja tekee sisältöä nimenomaan omalle kohderyhmälleen ja kohderyhmät luonnollisesti vaihtelevat. Lapsettomat sinkut eivät ole kiinnostuneita lapsiperhearjesta kertovista YouTube-videoista, eivätkä nuoret miehet välttämättä tee keski-ikäisille naisille suunnatuilla meikkivinkeillä mitään. Vaikuttajamarkkinointia tehdään monilla eri kanavilla: Instagramissa, blogeissa, YouTubessa, Twitchissä ja tuoreimpana myös podcasteissa. Monikanavaiset vaikuttajat tuovat asiakasyritykselle todennäköisesti suurimman hyödyn, sillä näin mainosviestiä saadaan tehokkaasti toistettua eri tavoilla.

 

Mitä vaikuttajamarkkinointi maksaa?

Digitaaliset mainostuksen kanavat mielletään tehokkaammiksi ja edullisemmiksi verrattuna perinteiseen radioon ja esimerkiksi printtilehtiin. Digitaalisten kanavien etu on myös mainosten helppo mitattavuus, sillä kuluttajan klikkipolkua voidaan seurata monella eri työkalulla. Samanlaista mitattavuutta ei saada esimerkiksi radiokanaville tai aikakauslehtimainoksiin, tällaiset mainostajat voivat ainoastaan kertoa oman levikkinsä. Mainoksen maksajaa kiinnostaa levikkiä enemmän nimenomaan mitattavuus ja myynti – jos 30 000 ihmistä näkee mainokseni, kuinka moni ostaa tuotteen? Sainko mainokseen käyttämäni rahat takaisin myynnin kautta? Mitä jäi viivan alle?

Aloittelevalle yrittäjälle vaikuttajamarkkinointi voi tuntua kalliilta, sillä summat voivat olla jopa nelinumeroisia, kun puhutaan yhdestä Instagram-kuvasta. Tämän vuoksi vaikuttajia markkinoinnissaan hyödyntävätkin yleensä suuret yritykset, joiden vuosittainen markkinointibudjetti on vähintään kuusinumeroinen. Pienten yritysten kannattaakin pohtia vaikuttamista ns. mikrovaikuttajien kanssa, jotka ovat aktiivisia sosiaalisessa mediassa ja joiden seuraajamäärä on alle 5000. Mikrovaikuttajan kanssa kaupallinen yhteistyö voi olla hyvinkin hedelmällinen, jos kohderyhmäsi on esimerkiksi erittäin paikallista tai tuotteesi on suunnattu pienelle, tarkkaan rajatulle kohderyhmälle. Kampanjan mitattavuus onnistuu varsinkin tässä tapauksessa helpoiten alekoodin kautta: kun asiakas käyttää vaikuttajan alekoodia ostamalla tuotteesi, saat tietoosi tarkan summan, jonka kampanja on sinulle tuonut. 

Alekoodikampanjat ovat yleisiä sekä pienillä että suurilla vaikuttajilla, sillä helppo mitattavuus tekee yhteistyöstä läpinäkyvää. Hyvänä puolena mainittakoon myös alekoodien yleistymisen: ennen verkosta tilaamista suosittelenkin googlettamaan verkkokaupan nimen + alekoodi. Jollain vaikuttajalla saattaa olla juuri samaan aikaan kaupallinen yhteistyö käynnissä verkkokaupan kanssa ja tässä tilanteessa kaikki voittavat: alekoodia tarjoava vaikuttaja saa yhden ostoksen lisää raportoitavaksi yhteistyökumppanilleen, eli tuet suomalaista yrittäjää. Saat myös itse tuotteen edullisemmin!

 

Mitä alalla tapahtuu seuraavaksi?

Vaikuttajamarkkinoinnin uusia keinoja voimme vain arvailla. Suomessa toiminta lähti blogeista, siirtyi sitä kautta Instagramiin ja YouTubeen ja pari vuotta sitten mukaan tulivat podcastit. Brändilähettiläänä toimiminen on myös uusi asia, josta hyvänä esimerkkinä helsinkiläisen Clarion-hotellin ”Year in Clarion” -kampanja. Ala muuttuu ja muovautuu sitä mukaa, kuin kuluttajatkin ja kuluttamisen välineet. Myös teknologian kehitys vaikuttaa – tulevatko vaikuttajat tulevaisuudessa hologrammeina olohuoneisiimme? 

Yleinen trendi tällä hetkellä on ehdottomasti samaistuttavuus. Silotellut ja aikakauslehtimäiset kuvat ovat saaneet rinnalleen aitoja hetkiä, puhelimella räpsäistyjä kuvia sekä luonnollisesti myös reaaliajassa julkaistavat Instagram Storyt sekä Snapchatin. Niissä puhetta ei leikata ja tuntematon vaikuttaja tulee lähelle kuluttajaa kertomaan esimerkiksi päivästään, kauppareissustaan tai lattialle särkyneestä lasista. Tämä trendi tulee todennäköisesti jatkumaan myös tulevaisuudessa, sillä se tekee myös somevaikuttajasta silmissämme ihmisen. 

 

Jos Year in Clarion -kampanja ei ole sinulle tuttu, niin Pesojoonaksen blogista löytyy tästä lisää. Tällä hetkellä hotellissa asuu sata päivää yksi omista suosikkivaikuttajistani Tiia Rantanen, jonka blogista voit seurata kampanjaa.

Sanna-blogi
“Yrityksesi tarina on voimavara, joka jää liian usein käyttämättä”
Sanna Välimaa
Projektipäällikkö, sisällöntuottaja
sanna@innoclub.fi

Lue myös: